Water

De basis van alle leven op aarde

Jij bent natuurlijk niet gemiddeld, maar stel, dat je wel met je gezin in een gemiddeld rijtjeshuis woont, dan valt er op jouw plekje per jaar zo’n 300.000 liter regen! Ongeveer een derde hiervan valt in de tuin en is (hopelijk) direct voor de planten en de bodem. De andere 200 m3 valt op je dak en laat dat nu net de hoe

veelheid zijn die ditzelfde gemiddelde huishouden per jaar gebruikt voor onder andere douchen, toilet doorspoelen en drinken. En wat dat drinken betreft, slechts 2% van ons drinkwater wordt gebruikt om daadwerkelijk te drinken (en dit is incl. water voor koken). Voor de rest zouden we dus prima uit de voeten kunnen met regenwater in plaats van de ‘spa blauw’ die uit de kraan komt.

Bron: CBS

Regenwater gaat nu meestal het riool in en dat is heel jammer. Zo wordt gedestilleerd water zomaar bij vervuild water gegooid en we doen dit al lang vrij klakkeloos. Raar toch, want je mengt je verse groenten toch ook niet met het beschimmelde spul uit de GFT-bak? Het kost ons veel moeite en geld om van dit mengsel weer schoon water te maken. De riolering is veel groter dan noodzakelijk, er zijn nu voorzieningen nodig voor overstort en de waterzuiveringsinstallaties hebben er de grootste moeite mee.

In België is het verplicht om bij nieuwbouw regenwater op te vangen en te gebruiken voor de toilet en om mee te wassen. Dat is slim want regenwater is superzacht en daarmee perfect geschikt om mee te wassen, je hebt geen ontkalker nodig.

Ik slik per direct alle moppen die ik ken over domme Belgen in!

Als ik dan weer terugga naar dat gemiddelde rijtjeshuis in Nederland dan is het niet zo makkelijk om in een bestaand huis regenwater te gebruiken voor de toilet en de was. Er lopen nu eenmaal geen gescheiden waterleidingen door het huis. Wat kan je dan wel doen?

  1. Je kan natuurlijk wel regenwater opvangen in een regenton om daar in de zomer de planten mee te besproeien.

  2. De rest van het regenwater kan je infiltreren in je tuin. Je doet jezelf en de natuur er veel plezier mee. In veel gemeenten is er subsidie voor en/of kan je een deskundige inzetten om het praktisch voor je uit te voeren. Als je het regenwater via wat moerasplantjes een vijvertje in laat lopen help je gelijk het leven in je tuin een stuk vooruit en is jouw tuin in de zomer een stuk aangenamer om in te vertoeven. Als je een overstort hebt naar een grindbed en/of infiltratiekratten met, als laatste optie, een overstort naar het riool, dan ben je gelijk verzekerd tegen wateroverlast.Lees hier meer over wateropvang en infiltratie.

    • De meest voor de hand liggende en zeer zinvolle actie is minder drinkwater gebruiken. Ruimschoots het meeste water gebruiken we met douchen. We douchen gemiddeld 6 keer per week en blijven er dan zeven en een halve minuut onder staan. Dit kost niet alleen heel veel water (zo’n 60 liter per keer). Het kost ook veel energie, ruim 100 m3gas per jaar per persoon) en is bovendien niet gezond voor je huid. Dermatologen adviseren om niet elke dag te douchen en als je doucht dit dan kort te doen, lauw en met weinig zeep. En een waterbesparende douchekop bespaart 50% op water en energie zonder in te hoeven leveren op comfort.

    Waterbesparende douchekop

Water is veel meer dan een heleboel moleculen H2bij elkaar. Water leeft!
Als je meer wil lezen over het wonder van water dan is het boekje ‘living water’ een absolute aanrader. Het boekje gaat over de ontdekkingen van Viktor Schauberger, een Oostenrijkse boswachter die leefde in een tijd dat er in Oostenrijk nog ongerepte bossen groeiden. In het boekje vind je onder andere het antwoord op de vraag of water sneller stroomt als het zo 
~ of zo -. Het boekje is hier gratis te downloaden.

Foto: wikikids.nl

De natuur heeft een paar miljoen jaar de tijd genomen om een perfect kringloopsysteem voor water te ‘ontwerpen’. Overal waar wij de bodem afsluiten met bebouwing of bestrating blokkeren we de kringloop. Als het regenwater wel de grond in kan dan wordt het gebufferd in de bovenste laag. Hoe meer organisch materiaal (humus) deze laag bevat hoe beter de bufferwerking en hoe beter bomen en andere planten bestand zijn tegen klimaatfluctuaties. Vanaf de bovenlaag sijpelt water langzaam verder de grond in en komt langs allerlei lagen van zand en grind die vervuiling uit het regenwater filteren en langzaam hun mineralen aan het water afgeven. Zo verandert gedestilleerd water (regenwater) met luchtverontreiniging (van verkeer en industrie) langzaam in zuiver mineraalwater. Dit is een proces dat tijd nodig heeft. Mineraalwater dat van 250 meter diep wordt opgepompt heeft mogelijk al een reis van 10.000 jaar achter de rug. Van dit water heeft de mammoet nog gedronken!