Over mij 

Initiatiefnemer van De Kleine Stroom

Hallo, mijn naam is Ton Rijsdijk, geboren en getogen te Rotterdam. Ik val qua leeftijd binnen het label “verloren generatie” en helaas, zo voelde ik me ook. Als klein jochie nog niet hoor, toen vond ik mijn vrijheid nog in de zandbak. Maar zodra je iets ouder wordt wil je je grenzen verleggen en dan blijkt dat alles al is ingedeeld, zelfs hoe je moet doen en denken. En met het sterke patriarchisme binnen gezin en geloof had ik maar te doen wat er gezegd werd. Mijn gevoel was echter anders, vrijer. En met een lichaam dat ook afwijkt (ik mis een hand) kwam ik al snel tot de conclusie dat ik er niet mocht zijn. Instinctief zocht ik de natuur op, maar helaas, die kreeg in en rond de stad ook geen ruimte. Waar het wilde groeien moest het kortgemaaid, werden bloemen netjes op een rij in perkjes geplant en moest je als parkbezoeker op het grindpaadje blijven. Ik ben maar mee gaan hobbelen in het systeem want wat moet je anders. Ik heb tuinbouw gestudeerd omdat ik interesse heb in groen en techniek. Dat was op zich niet verkeerd want ik heb binnen mijn werk in het onderzoek, klimaatbeheer en de energiewereld veel geleerd. Kijk maar eens op mijn site kasklimaat.nl. En mijn werk bracht me op het idee om in een kas te willen wonen. Ik zag het al voor me, leven in een paradijsje van subtropische planten. Waar je je hand maar uit hoeft te steken om wat te eten te pakken. Verder op deze site kan je lezen wat ik met dit idee heb gedaan. Nu leven we hier niet in de subtropen dus moeten we techniek inzetten om het paradijsje te maken. Enigszins paradoxaal leidt dit maken en onderhouden dan weer af van het paradijs. Het is steeds zoeken naar een evenwicht tussen maken en controle uitoefenen of zijn met de natuur. Een boeiend proces waarbij ik steeds een stapje verder kom in het volgen van mijn natuur met respect voor al de natuur om mij heen zonder daarvoor comfort te hoeven loslaten. En in ieder geval met steeds meer geluk.

Iedereen is een genie, maar als je een vis beoordeelt op zijn vermogen om in een boom te klimmen, zal hij zijn leven lang denken dat hij nutteloos is.
Albert Einstein

Ik ga lekker zwemmen.

Wat kan ik voor je betekenen
Ik ben een conceptueel denker, een vernieuwer op gebied van verduurzaming.
Als jij jouw kennis en/of product(en) in wil zetten voor een duurzamer wereld dan kan ik je daar waarschijnlijk bij helpen. Dankzij mijn brede kennis die ik heb opgedaan binnen de HBO opleidingen scheikunde (deel v.d. opleiding gevolgd) en glastuinbouw heb ik een brede technische kennis en veel inzicht in materialen en toepassingen. Mijn specialisatie ligt op het gebied van klimaat en energie. Kijk eens op www.kasklimaat.nl, waar ik een stukje van mijn kennis met de wereld deel. 
Ik heb inmiddels ook veel kennis opgedaan op gebied van ecologisch bouwen en leven. Gecombineerd met een open mind en passie voor een wereld die meer natuurverbonden kan en wil ik je graag helpen op het pad van verduurzaming. Schroom niet om contact op te nemen.